Soalan: Kenapa Tarikh Hijrah Di Sini Tidak Sama Dengan Di Sana?

Assalam. Kami ada menerima beberapa pertanyaan mengenai kadar tukaran Tarikh Hijrah yang tidak sama untuk laman-laman web lain yang menyediakan khidmat penukaran Tarikh Masihi kepada Tarikh Hijrah. Mengapa terjadi sedemikian rupa? Apakah yang menyebabkan perkadaran ini tidak sama? Mana satukah yang betul?

Pertukaran atau “conversion” Tarikh Hijrah di sini mahupun di mana-mana laman web lain menggunakan algoritma yang hampir sama. Ada juga beberapa laman web yang menggunakan 2 ke 3 kaedah berbeza dalam menetapkan perkadaran ini. Bagi KalendarHijrah.com, kami menggunakan kaedah yang sama dengan mana-mana laman web, tetapi kami cuba untuk memastikan perkadaran ini adalah sama dengan “hisab” yang telah ditentukan oleh JAKIM.

Mengapa JAKIM?

Memandangkan laman web ini dibina oleh rakyat Malaysia dan untuk kegunaan laman-laman web di Malaysia (negara lain juga boleh guna), kami memilih Jabatan Kemajuan Islam Malaysia sebagai rujukan takwim kami. Untuk makluman semua, mana-mana perkadaran Tarikh Mahisi dan Hijrah akan mempunyai ralat samada kurang sehari atau lebih sehari. Jadi, apa yang kami lakukan untuk pastikan perkadaran ini tepat?

Penyesuaian atau “adjustment” akan dilakukan setiap bulan bagi memastikan kesemua tarikh yang ditukar adalah tepat dan jitu. Bagi tarikh-tarikh yang telah berlalu, mungkin akan terjadi ralat ini, namun kami akan cuba untuk memastikan anda mendapat tarikh yang tepat.

Apakah tarikh lahir anda dalam Kalendar Hijrah? Tukar DI SINI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *